Barvy pravěku

Barvení vlny rostlinami a původními postupy, experimentální dílna pro veřejnost.

Už vás omrzela syntetická moderní konfekce? Zajímá vás, jaké barvy se nosily v pravěku? Přivítejte léto stylově! Turecká červená, březová zelená, rezedová žlutá či borytová modř – zkrátka žhavé trendy doby bronzové a železné jsou opět „IN“! Nechte se inspirovat dovednostmi našich předků a nalezněte své oblíbené odstíny v přírodě kolem vás. Kurzem vás provedou zkušené barvířky Kristýna Urbanová a Vlaďka Cepáková.

Dílna je zaměřená na přírodní barvení vlny inspirované archeologickými textilními nálezy, o kterých povypráví Mgr. Kristýna Urbanová (NM Praha).  Účastníci si vyzkouší spřádání rouna, přípravu barvících lázní z různých druhů dostupných rostlin a následné postupy barvení –  své výrobky si pak mohou odnést.

Cena kurzu zahrnuje vzorek příze a rouna pro každého, zájemci si mohou přinést i vlastní materiál (nejlépe 100% čistou vlnu). Budeme pracovat s barvami a přírodními mořidly, proto doporučujeme pracovní oděv (např. zástěru) a gumové (jednorázové) rukavice.

Počet účastníků kurzu je z technologických důvodů omezen, prosíme o závazné přihlášení zájemců e-mailem archeologie@muzeumck.cz nebo telefonicky 380 711 674.

Více informací naleznete zde:

Sdílet